Amacı:
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; Hammadde tanımından ve güvenirliğinden başlayıp, son tüketiciye ulaşıncaya kadar Gıda güvenliği zincirinin eksiksiz kontrolünü sağlamak amacıyla kurulan bir yönetim sistemidir.
Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin amacı; Türk Gıda Kodeksi ve Gıda Kanunu esasında ve müşterilerin şirket politikası olarak çok uluslu firmaların, dünyanın çeşitli yerlerindeki operasyonlarında gıda güvenliğini sağlamak ve markasını korumak için HACCP uygulamasıistemesi sonucu Gıda güvenliğini yönetmek ve sürekliliğini sağlanmaktır.
Genel Maddeler:
  • Kapsam
  • Atıf Yapılan Standart ve Dokümanlar
  • Terimler ve Tarifler
  • Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
  • Yönetim Sorumluluğu
  • Kaynak Yönetimi
  • Planlama ve Güvenilir Ürün Gerçekleştirme
  • Gıda Güvenliği Sistemlerinin Geliştirilmesi, Doğrulanması ve Geçerli Kılınması
Faydaları:
  • Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme,
  • Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması veimaj korunması,
  • Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma,
  • Pazarda güven kazanma,
  • Uluslararası ilişkilerde artış,
  • Rekabet gücü kazanma,
  • Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma,
  • Yönetim etkinliğini artırma,
  • Uluslararası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama,
  • Daha uzun gıda raf ömrü,
  • Etkin zaman yönetimi,
  • Zarar gören madde miktarında azalma,
  • Etkin stok kontrolü ve data sağlama,
  • Etkin müşteri hizmeti.